Een tuinvijver
Een plas water kan aan een tuin iets extra's geven; de maat doet er niet werkelijk toe. Mits er voldoende ruimte is om een vijver in het ontwerp in te voegen, past water - in de vorm van een vijver - heel goed in de tuin. Water is tenslotte een steeds terugkerend element in het Nederlandse landschap.
De plaats van de vijver is belangrijk: liefst op een open, zonnige plek in de tuin: de meeste waterplanten hebben veel zon nodig. Bovendien waaien er als de vijver te dicht onder heesters en bomen is aangelegd, gemakkelijk dode bladeren in. Juist dit soort organisch afval is er de oorzaak van dat het water troebel wordt.
Reinigen van vijvers
Door de jaren heen hebben we ervaring opgedaan met het uitgraven van:
- Vijvers;
- Kikkerpoelen;
- Zwemvijvers.
Door de jaren heen kan de plas vervuilen en dient deze grondig gereinigd te worden. Een groot deel van de vervuiling in een vijver zijn bladeren, stuifmeel, zaadjes, zand, leemdeeltjes. Maar ook dode insecten, pluimen en ander materiaal waaien in de waterplas en gaan eerst drijven. Daarna zinkt het materiaal en zorgt voor ongewenste verrijking van de vijver.
Zoals geweten is dit de belangrijkste oorzaak van vijverproblemen: troebelheid, groen water… In de winter kan het zelfs helemaal fout gaan wanneer het rottende materiaal giftig methaangas vormt dat onder de ijslaag vast komt te zitten en vaak massale vissterfte tot gevolg heeft.
Om dit probleem te voorkomen is het aangeraden om tijdig dit drijvend vuil te verwijderen.